Híres vegánok

Ez a vegán január, a Veganuary utolsó hete. A Veganuary az az időszak, amikor is egy hónapon keresztül a hús- és tejmentes étrendet ünnepeljük. Az egész 2014-ben, egy jótékonysági kezdeményezésnek indult, időközben pedig egyre több embert inspirált arra, hogy az év első hónapjában – vagy akár az év többi részében is – próbálja ki, milyen is a vegán étrend.

Sok embert motivál az állatok iránti szeretete, vagy a Földünk iránt érzett felelőssége abban, hogy áttérjen a teljesen növényi alapú étkezésre. Persze a vegán életmódra váltás egy hatalmas döntés, ami minden szinten megváltoztatja az ember életét. Ennek ellenére egyre több ismert ember is ezt a kihívásokkal teli, de mégis csodálatos életet választja.

Nézzük, a sok híresség közül kik a leginspirálóbbak:

Benedict Cumberbatch

Az egyik legnevesebb hollywoodi képviselője a vegán életmódnak, 2018-ban a PETA a ‘Legszebb Vegán Híresség’-nek választotta. Az ‘Avengers: Infinity War’ című film promóciós turnéja alatt minden lehetőséget megragadott, hogy megemlítse, sikereihez az új vegán étrendje is nagyban hozzájárul. Amikor a Time Out London újságírója megkérdezte, hogyan hozta formába magát a szerephez, azonnal rávágta: „Növényi alapú diétával.”

Ariana Grande

Korunk legnépszerűbb énekesnője 2013 óta vegán. Az állatok iránt érzett elkötelezettsége vezette az új életmódjához. „Sokkal jobban szeretem az állatokat, mint az embereket, nem viccelek. De hiszem, hogy növényi alapú, teljes értékű étrenddel meghosszabbíthatjuk az életünket és összességében is boldogabbak lehetünk” – nyilatkozta a Mirror UK-nek.

Moby

A zenész gyakran használja arra népes követőtáborral rendelkező felületeit, hogy szót emeljen az állatok védelmében, illetve megosszon információkat arról, milyen szörnyű hatással van az állattartás a Földre. Nemrég úgy döntött, New York-i házát is eladja és a befolyt összeg egy részét állati jogok védelmével foglalkozó alapítványának utalja. Egy TEDx beszélgetés közben, amelynek témája a ‘Miért vagyok vegán’ volt, azt mondta: “Minden állat, mindegy mennyire kicsi, vagy nagy, mennyire vad, vagy háziállat, mind élni szeretne és egyszerűen csak boldog lenni.” https://www.youtube.com/watch?v=6DgUb9w8mOY&app=desktop

Miley Cyrus

Az állatimádó énekesnő 2014 óta, kedvenc kutyája, Floyd halála óta váltott vegán életmódra. Azóta férje, a filmsztár Liam Hemsworth is követte a példáját. Mindketten szókimondó, elkötelezett állatvédők, Miley-t pedig a PETA ‘a valaha volt legvegánabb vegán’-nak nevezte. “Azzal, hogy az elmúlt években semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztottam, megóvtam magam rengeteg megelőzhető betegségtől, na és számtalan állat értékes életét mentettem meg, akikből reggeli, ebéd, vagy vacsora lett volna. Gondolkodj, mielőtt eszel! Hajrá vegán!”

Zac Efron

Az egykori tini szívtipró az utóbbi években váltott növényi alapú diétára. Brilliánsnak nevezi új életmódját, hisz azonnal hatalmas változásokat tapasztalt magán. „Megváltoztatta a testem működését, az anyagcserémet, az energiaszintemet, az alvásomat. Az edzésemnek és a napi rutinomnak is nagyon jót tesz.”

Ellie Goulding

A Grammy-jelölt énekesnő már évek óta vegetáriánus volt, az utóbbi időben pedig vegánra váltott. „Amint megértettem honnan is származik a hús, nem tudtam tovább együttélni a gondolattal. Ha nem a túléléshez van szükséged a húsra, nem értem, miért kellene fogyasztani. Ráadásul fáradtabbá, letargikusabbá tesz, a tested pedig nehezen tudja feldolgozni.”

Fotók: Pixabay, Pinterest