2019 – A veganizmus éve

Az ünnepi szezon végével eljött az idő, hogy valóra váltsuk az újévi fogadalmainkat. Vannak, akik elkezdtek edzőterembe járni. Mások – a fogadalmuknak megfelelően – még többet törődnek a bőrükkel. Na és vannak azok az emberek, akik még ezeknél is magasabbra tették a mércét és belekezdtek egy teljes életmódváltásba. Ahogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vegán étrend, úgy egyre több üzletben és étteremben gondolnak az állati eredetű termékeket nem fogyasztókra. Még az is lehet, hogy 2019 a veganizmus éve lesz!

2018 májusában egy minden eddiginél átfogóbb kutatás keretén belül vizsgálták a tudósok az állattartás bolygónkra gyakorolt hatását. Arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb, amit egy ember a környezetért tehet, az, ha felhagy a hús és tejtermékek fogyasztásával. Joseph Poore, az Oxford Egyetemtől, aki a kutatás vezetője volt, a következőt nyilatkozta: „A vegán étrend talán a legnagyobb dolog, amivel csökkenthetjük a Földünkre gyakorolt negatív hatásokat – nem csupán az üvegházhatású gázok kibocsátását, de a globális savasodást, eutrofizációt, valamint a föld- és vízhasználatot is. Sokkal nagyobb hatással van, mint ha mondjuk kevesebbet repülünk, vagy elektromos autót használunk.”

Meglepő, ugye?

Íme a 3 kedvenc érvem, még miért lehetnél vegán idén:

1. Ez a legnagyobb segítség az állatoknak

Az, hogy megkímélsz egy életet, mindig a helyes megoldás. Lehet, hogy a húsok és tejtermékek csomagolásain ’mosolyognak’ az állatok, de hidd el, az állattartás és felhasználás körül semmi emberséges nincs. Egy vegán ember körülbelül 200 állat életét menti meg évente. Egyszerűen nincs jobb, amit tehetnél, ha szereted az állatokat, mint hogy a növényi alapú étrendet választod.

2. Ez a legjobb az egészségednek

A tudósok már rég bebizonyították, hogy a zsírban és koleszterinben gazdag állati eredetű termékek nagyban hozzájárulnak a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásához. A vegán étrend nemcsak csökkenti a szívbetegségek esélyét, de az érrendszer állapotát is pozitívan befolyásolja. Emellett jó hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre, sőt akár vissza is tudja fordítani. Nem beszélve arról, hogy a vegán étrend követése mellett a rák kialakulásának esélye is csökkenhet.

3. Kulcs a szép bőrhöz

A gyönyörű bőr igazi titka abban rejlik, mit eszünk. A tej és tejtermékek fogyasztása köztudottan elősegíti a pattanások kialakulását. A gyümölcsök és zöldségek ezzel szemben tele vannak vízzel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amik mind hozzájárulnak az egészséges és ragyogó bőrhöz. Mivel a vegán étrend rengeteg rostot visz be a szervezetbe, segíti az emésztést, illetve a méreganyagok távozását, úgyhogy nemcsak csodás, de tiszta is lesz tőle a bőröd.