A természet ereje

Amikor megállás nélkül jönnek a kihívások az életben, és úgy érzed, nem kapsz már levegőt a folyamatos rohanástól, az egyik legjobb, amit tehetsz, hogy megállsz egy kicsit és a természethez fordulsz segítségért.

‘A természet megnyugtatja a lelket’ – régi mondás, de örök. Már több tanulmány bebizonyította, hogy a szabadban töltött idő élettel, energiával tölt fel. Ahogy Richard Ryan, a University of Rochester pszichológia professzora fogalmazta:

“A természet a lélek üzemanyaga. Sokszor, amikor fáradtnak érezzük magunkat, egy csésze kávéért nyúlunk, pedig tanulmányok támasztják alá, hogy a természet sokkal jobban fel tud frissíteni minket. Akiknek több energiájuk van, nemcsak többet tudnak azokkal a dolgokkal foglalkozni, amikkel szeretnének, hanem a betegségekkel szemben is ellenállóbbak. Az egészség felé vezető egyik út az, ha minél több időt töltünk a természet lágy ölén.”

Hogy miért is jó még sokat lenni a szabadban?

Kitisztítja a gondolataidat

A szabadban az összes érzékszerved stimulálva van. Belélegzed a friss levegőt, látod a csodálatos színeket, hallod a madarak énekét, érzed a fák, a levelek, a bokrok tapintását a kezeid között. Szinte átmossa a gondolataidat, így képes leszel megújult erővel felvenni a kesztyűt a mindennapi stresszforrásokkal.

Edzed a tested

Ha van kedved, igazán hatásos tréningeket is szervezhetsz a szabadban, de már az, hogy kint vagy, sétálsz, különböző terepeken, különböző tempóban terheled az izmaidat, felér egy edzéssel. Kalóriát égetsz, állóképességet fejlesztesz, átmozgatod a tested. Már 5 perc mozgás a szabadban megnyugtat, csökkenti a feszültséget és javítja a hangulatot.

D-vitamint termelsz

A szabadban töltött idő segíti a szükséges D-vitamin szint elérését, ami elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Télen kevesebb nap ér minket, ezért érdemes minden alkalmat kihasználni ilyenkor egy kis sétára. 15-30 perc napon töltött idő már elég tud lenni az optimális D-vitaminszint eléréséhez. Természetesen a fényvédők használatáról télen sem szabad elfeledkezni.

Kiszakadsz a digitális világból

A média multitasking, annak is az online változata lassacskán népbetegséggé válik, közben pedig egy hatalmas stresszfaktor. Ahelyett, hogy a számítógéped billentyűzetét nyomogatnád, vagy épp az okostelefonodon írogatnál az ismerőseidnek, kapcsolj ki mindent és vedd észre a körülötted lévő szépséget. Egy új világ nyílik meg előtted – a való világ.

Érzékeled a világot

Tudtad, hogy még a madarak csicsergésére is ösztönösen reagálunk? Bizony, egy, a ‘Journal of Environmental Psychology’-ban megjelent 2013-as tanulmány szerint a madarak által kibocsájtott hangok igazi serkentők az emberi fülek számára. A csicsergés és a madárszó rendkívül pozitívan befolyásolja a stressz és fáradtság érzésének enyhülését.

Ha úgy érzed, szükséged van kiszakadni a mindennapokból és új lendületre vágysz, nyisd ki a határidőnaplód és írd be a leghamarabbi lehetséges időpontra: én és a természet!

Láttad Már?

Láttad már a különleges Best Seller szettünket, amely a Glamour Glammies díjnyertes Superfruit Gyengéd arctiszítónkat is tartalmazza?