Csökkentsd a műanyagot az életedben

A műanyagot a 19. század végén találták fel, gyártását pedig az 1950-es években kezdték. Az azóta eltelt időben körülbelül 9 milliárd tonna műanyag szemét halmozódott fel a Földön, aminek mai napig csupán kb. a 9 százaléka lett újrahasznosítva.

A WWF adatai szerint évente 8 millió tonna szemét landol az óceánjainkban. Ennek kb. a 70 százaléka elsüllyed, veszélyeztetve és pusztítva ezzel a víz alatti életet. A maradék, a víz felszínén lebegve összetorlódik és a tengeráramlások által mozgatva hömpölygő plasztik szemétszigeteket alkot. A leghatalmasabb ilyen a ‘Nagy csendes-óceáni szemétsziget’, melynek méretét 1,6 millió négyzetkilométer nagyságúra becsülik, ami 17-szer nagyobb, mint Magyarország területe. Mit gondolsz, mennyi időt vesz igénybe, amíg ez a rengeteg műanyag biológiailag teljesen lebomlik? A szakértők szerint 450 év és az örökkévalóság közötti időt…

A jó hír az, hogy amolyan fordulópontnál vagyunk. Az emberek és az üzletek szerte a világban elkezdtek ráébredni, mennyi veszélyt generálunk magunknak az egyszer használatos műanyagokkal, ezért egyre többen próbálják előbbre helyezni a környezet megóvásának érdekeit a kényelemmel és profittal szemben.

Bizonyos dolgokat te magad is megtehetsz a mindennapi életedben, hogy csökkentsd a felesleges szemetet.

Íme néhány tippünk, hogyan tudsz kevesebb műanyagot használni:

Mondj nemet a műanyag flakonokra

Ne vegyél műanyag üveges termékeket, helyette használd a saját, újratölthető üveged vagy kulacsod. Ha otthon is vízszűrőt használsz, minden alkalommal, mielőtt elindulsz otthonról, friss vízzel tudod feltölteni a palackod. Ha pedig elkerülhetetlen, hogy a boltban műanyag flakonos üdítőt vásárolsz, ne felejtsd el a megfelelő kukába dobni.

Kávézz tudatosan

Ahelyett, hogy minden alkalommal egy eldobható műanyag pohárba kérnéd a kávéd, vidd magaddal a saját termoszod. Nemcsak rengeteg szép, újratölthető kulacsot lehet manapság kapni, de nagyon sok helyen kedvezményt is kapsz a kávéd árából, ha viszed a saját bögrédet.

Felejtsd el a szívószálat

Kb. 500 millió műanyag szívószálat használunk naponta a Földön, miközben akár 200 évbe is beletelhet, hogy lebomoljon. De várj csak, igazából miért is van szükségünk szívószálra? Első szabály: ha nincs rá szükséged, ne használd! Ha mégsem tudod elképzelni az életed nélküle, vásárolj fémből, bambuszból, vagy üvegből készült újrahasználható szívószálakat.

Vidd a saját szatyrodat

Naponta több, mint 1 millió bevásárló szatyrot használnak az emberek, melynek lebomlási ideje akár 1.000 év is lehet. Minden vásárláshoz vidd magaddal a saját, textil szatyrodat és bizonyos időközönként mosd el.

Okosan csomagold az ebéded

Ahelyett, hogy műanyag tárolódobozba csomagolnál, használj inkább üvegedényt. A műanyag evőeszközök helyett tarts az irodádban fémből készült étkészletet, amit valamennyi alkalommal használhatsz. Csupán ennyivel te magad is hozzájárulsz, hogy évente kb. 466 darab felesleges műanyaggal kevesebb szemét keletkezzen.

Ne feledd: a nagy változások apró lépésekkel kezdődnek.

Szóval, mit fogsz tenni, hogy csökkentsd a mindennapjaidban keletkező felesleges műanyag mennyiségét?

Láttad Már?

Láttad már a különleges Best Seller szettünket, amely a Glamour Glammies díjnyertes Superfruit Gyengéd arctiszítónkat is tartalmazza?