Gyógyító olajok 2. – Fahéj illóolaj

Biztosak vagyunk benne, hogy a fahéj a ti konyhátokban is az alapvető fűszerek között van. Az viszont szerintem kevésbé ismert, hogy ez a finom, meleg, édes aroma az egészségetekre is jó hatással tud lenni.

A fahéj történelme hosszú időkre nyúlik vissza; sokan a legrégebb óta létező fűszernek tartják. Évezredekkel ezelőtt mind az ősi Egyiptomban, mind Ázsiában előszeretettel használták a kínai és ajurvédikus orvoslással foglalkozó szakemberek, a depresszió gyógyításán át a fogyókúráig számos tünet enyhítésére. Akár kivonatként és oldatként, teának vagy fűszernek, a fahéj régóta segítség rengeteg problémára.

Két alapfajtája létezik: a fahéj kéreg illóolaj, illetve a fahéj levél illóolaj, értelemszerűen attól függően, hogy a fa kérgéből vagy leveléből vonják ki. Mindkettő hasonlóan pozitív hatásokkal rendelkezik, de talán a kéregből kivont illóolaj egy kicsit erősebb, hatásosabb hatásúnak tekinthetjük.

A fahéj illóolajat egy ruhadarabra vagy zsebkendőre csepegtetve, inhalálva szokás leggyakrabban használni, de akár egy aromaterápiás diffúzorban párologtatva is kiélvezhetjük a jótékony hatását. Közvetlenül a bőrre is felvihető, de mindenképp keverd össze előtte egy bázisolajjal. Bizonyos esetekben belsőleg is szokták használni, ekkor nagyon fontos, hogy csak egy hozzáértő szakember felügyeletével és ajánlásával használd, különben mérgezést okozhat.

Nézzük, melyek a fahéj illóolaj legjobb tulajdonságai:

Támogatja a szíved

Egy 2014-es tanulmány bebizonyította, hogy a fahéj kivonat és az edzés együttesen nemcsak a szív teljesítményét tudja pozitívan befolyásolni, de csökkenti az összkoleszterint és az LDL (rossz) koleszterinszintet, emellett emeli a HDL (jó) koleszterinszintet. Szívinfarktus vagy stroke után is hatékony segítség tud lenni. Gyulladásgátló és trombocitagátló összetevői révén a szív artériákat erősíti.

Javítja a vércukorszintet

A fahéj bizonyítottan jó hatással van az inzulin kibocsájtásra, ami hozzájárul a vércukor stabil szinten tartásához. Ehhez – szigorúan szakember felügyeletével – csepegtethetsz pár csepp magas minőségű fahéj illóolajat az ételedhez, vagy akár inhalálva segít legyőzni a nassolási rohamokat.

Megszépíti a bőröd, hajad és az ajkaid

Gyulladáscsökkentő hatása kiváló természetes gyógyír a kiütésekre, pattanásokra. Bázisolajjal – például mandulaolajjal – keverve használhatod hajpakolásnak is a fejbőrödön az egészséges és gyorsan növő hajért. Az ajkadra kenve elősegíti a keringést, ezáltal használata természetesen telt ajkakat eredményez.

Felturbózza az agyat

Kiváló segítség az agyműködés serkentéséhez. Növeli az agy aktivitását, közben pedig hatékony partner a stressz, a szorongás, illetve az emlékezetzavar gyógyításában. Tanulmányok bizonyítják, hogy belélegezve a fahéj illóolaj növeli a koncentrálóképességet.

Forrás: https://draxe.com/cinnamon-oil/

Fotók: Pixabay, Pinterest