Híres vegánok

Ez a vegán január, a Veganuary utolsó hete. A Veganuary az az időszak, amikor egy hónapon keresztül a hús- és tejmentes étrendet ünnepeljük. Az egész 2014-ben, egy jótékonysági kezdeményezésnek indult, majd időközben egyre több embert inspirált arra, hogy az év első hónapjában – vagy akár az év többi részében is – kipróbálja, milyen is a vegán étrend.

Sok embert motivál az állatok iránti szeretete, vagy a Földünk iránt érzett felelőssége abban, hogy áttérjen a teljesen növényi alapú étkezésre. Persze a vegán életmódra váltás egy hatalmas döntés, ami minden szinten megváltoztatja az ember életét. Ennek ellenére egyre több ismert ember is ezt a kihívásokkal teli, de mégis csodálatos életet választja.

Nézzük, a sok híresség közül kik a leginspirálóbbak:

Benedict Cumberbatch

Az egyik legnevesebb hollywoodi képviselője a vegán életmódnak, 2018-ban a PETA a ‘Legszebb Vegán Híresség’-nek választotta. Az ‘Avengers: Infinity War’ című film promóciós turnéja alatt minden lehetőséget megragadott, hogy megemlítse, sikereihez az új vegán étrendje is nagyban hozzájárul. Amikor a Time Out London újságírója megkérdezte, hogyan hozta formába magát a szerephez, azonnal rávágta: „Növényi alapú diétával.”

Ariana Grande

Korunk legnépszerűbb énekesnője 2013 óta vegán. Az állatok iránt érzett elkötelezettsége vezette az új életmódjához: „Sokkal jobban szeretem az állatokat, mint az embereket… Nem viccelek. Hiszem, hogy a növényi alapú, teljes értékű étrenddel meghosszabbíthatjuk az életünket, és összességében is boldogabbak lehetünk” – nyilatkozta a Mirror UK-nek.

Moby

A zenész gyakran használja arra népes követőtáborral rendelkező felületeit, hogy szót emeljen az állatok védelmében, illetve megosszon információkat arról, milyen szörnyű hatással van az állattartás a Földre. Nemrég úgy döntött, new york-i házát is eladja és a befolyt összeg egy részét állati jogok védelmével foglalkozó alapítványának utalja. Egy TED beszélgetés közben, amelynek témája a ‘Miért vagyok vegán?’ volt, azt mondta: “Minden állat, mindegy mennyire kicsi vagy nagy, mennyire vad, háziállat-e vagy sem, mind élni szeretne és egyszerűen csak boldog lenni.” https://www.youtube.com/watch?v=6DgUb9w8mOY&app=desktop

Zac Efron

A színész az utóbbi években váltott növényi alapú diétára. Brilliánsnak nevezi az új életmódját, hisz azonnal hatalmas változásokat tapasztalt magán: „Megváltoztatta a testem működését, az anyagcserémet, az energiaszintemet, az alvásomat. Az edzésemnek és a napi rutinomnak is nagyon jót tesz”.

Ellie Goulding

A Grammy-jelölt énekesnő már évek óta vegetáriánus volt, majd utóbbi időben ő is a vegán életmódra váltott. „Amint megértettem honnan is származik a hús, nem tudtam tovább együttélni a gondolattal. Ha nem a túléléshez van szükséged a húsra, nem értem, miért kellene fogyasztani. Ráadásul fáradtabbá, letargikusabbá tesz, a tested pedig nehezen tudja feldolgozni.”

Fotók: Pixabay, Pinterest