Hogyan turbózd fel az immunrendszered?

A tél közepén járunk, és teljes erővel tombol az influenzaszezon. Ugyan csodaszert még nem találtak fel ellene, azért van pár dolog, amivel felturbózhatod az immunrendszered annak érdekében, hogy elkerüld a betegséget.

Közhelynek hangzik ugyan, de az igazság az, hogy még mindig az egészséges életmód a leghatásosabb módszer az erős immunrendszerért. Minél többet teszel az ártalmas külső hatásokkal szemben, annál ellenállóbb lesz a szervezeted a megbetegedések ellen.

Étkezz egészségesen

A tudósok már rég felfedezték, hogy azok az emberek, akik mélyszegénységben élnek és alultápláltak, sokkal nagyobb eséllyel kapnak el fertőzéseket. Az, hogy vajon az előforduló betegségek hátterében az immunrendszer alultápláltság miatti rossz működése áll, még nem egyértelmű, de egy dolog egészen biztos: a tartósított élelmiszerek, illetve a cukrok fogyasztásának lecsökkentésével és a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztással hatékonyan tudsz hozzájárulni immunrendszered egészséges működéséhez.

Mozogj rendszeresen

A sport az egészséged megőrzésének egyik alappillére. Javítja a keringést, erősíti a szív- és érrendszert, csökkenti a vérnyomást, segíti az egészséges testsúly elérését és megőrzését, valamint hozzájárul szervezeted egészséges működéséhez – ezáltal véd a betegségek ellen. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik mérsékelt mennyiségben, de rendszeresen edzenek, kevésbé érzékenyek a megfázásos tünetekre.

Aludj eleget

Egy másik kutatás bizonyítékot talált arra, hogy azok az emberek, akik pihentebbek, kisebb eséllyel betegszenek meg. Próbálj meg minimum 7 órát aludni éjszakánként; ha pedig mégsem sikerül, iktass be egy 20 perces pihenőt a nap közepére.

Moss kezet a fertőzések ellen

Nagy divatja van a különböző antibakteriális készítményeknek, aminek következtében rengeteg olyan termék van a piacon, ami tele van túl erős összetevőkkel – ez pedig a baktériumokat ellenállóbbá teheti. Sok kézfertőtlenítő tartalmaz triklozánt, ami egyes vizsgálatok szerint megzavarhatja, károsíthatja a hormonháztartást. Ne feledd, a jó öreg szappanos kézmosás még mindig a leghatékonyabb módszer, ráadásul nem fogja túlszárítani a bőrödet sem. Természetes kézfertőtlenítőnek pedig használhatsz pár csepp levendulaolajat.

Próbáld kerülni a krónikus stresszt

Az élet megpróbáltatásai néha felülmúlják tűrőképességünket, ilyenkor alakul ki a stressz. Stressz hatására szervezetünkben az ún. stresszhormon, vagyis a kortizol szintje megemelkedik. Ehhez ráadásul egy idő után a szervezet hozzá tud szokni, ami egyenes út a betegségek felé. A magas stresszhormon szint ráadásul csökkenti a fehérvérsejtek termelését, amely gyengíti az immunválaszt, vagyis betegségek kialakulásához vezet. Rendkívül fontos, hogy találj egy stresszcsökkentő módszert, ezzel is támogatva immunrendszered megerősítését. Próbáld ki például a meditációt vagy a jógát; számomra mindkettő csodákra képes!