Illóolaj, vagy illatolaj?

Már régóta tervezünk egy blogbejegyzést az illóolajok testünkre és lelkünkre gyakorolt csodálatos hatásairól, de mielőtt erre kitérek, mindenképp szeretnék tisztázni egy fontos dolgot: nem mindegy, milyen illóolajat használsz! HATALMAS különbség van a 100% tisztaságú, illetve a szintetikus illóolajok között. De vajon miért fontos, hogy tudd, mit vásárolsz?

Mire figyelj, ha minőségi olajat szeretnél?!

Kezdjük az elején. A 100%-ig tiszta illóolaj nem más, mint a növény esszenciája. Az olaj növényekből való kinyerésére többféle eljárás létezik, de általában desztillációval, vagyis gőzlepárlással vonják ki az adott gyógynövény, virág, fa, levél, vagy fűszer illatanyagait. Ahhoz, hogy egy kis üvegcse tökéletes tisztaságú olajat nyerjünk, egyfelől nagyon sok tudásra, tapasztalatra és időre van szükség, másrészt pedig nem kevés mennyiségű nyersanyagra. Változó, hogy 1 liter illóolaj előállításához mennyi alapanyagot igényel, de hogy legyen mihez viszonyítanunk, a rózsaolaj esetében – ami az egyik legdrágább olaj a világon – 1 kg olaj kinyeréséhez 1.500 – 10.000 kg rózsasziromra van szükség.

A szintetikus, vagy más néven természetazonos illóolajak ugyan illatra néha alig különböztethetőek meg az igazi társaiktól, de ezeket vegyészeti laborokban állítják elő, növényi alkotóelemekből pedig általában csak keveset tartalmaznak. ‘Cserébe’ van bennük kőolajszármazék, alkohol, ásványi- és egyéb olaj, észterek. Hatékonyságuk csekély, vagy a szinte semmi, sőt, a szintetikus anyagok gyakrabban idézhetnek elő allergiát és bőrirritációt, így ezek aromaterápiás célra történő felhasználása veszélyes.

Ezek tudatában azt javaslom, még akkor is kizárólag tiszta és természetes illóolajat használj, ha csak a párologtatóba teszel 1-2 cseppet.

S hogy mikre figyelj vásárlásnál?

Az áruk

Hígítatlan, minőségi, tiszta illóolajat nem lehet párszáz forintért vásárolni. Amennyiben túl olcsó, biztos lehetsz benne, hogy szintetikus olajjal van dolgod.

A csomagolás

Mivel az illóolajokat sötét üvegben, fénytől védve és hűvös helyen kell tárolni, ha már a boltban sem így látjuk, akkor azzal a lendülettel érdemes visszatenni a polcra.

A tartalma

Még a 100% természetes jelzővel ellátott olajok között is van minőségi különbség. Mindig az első lepárlásból származó olaj a legjobb, ezután következik a többi. A minőséget befolyásolja még a talaj minősége, a napsütéses órák száma, de a tárolás ideje és módja is. Sajnos ezen információkat a gyártók nem tüntetik fel az üvegeken, ezért ha biztosan jó minőségű illóolajat szeretnél, akkor minősített terméket keress, vagy ott vásárolj, ahol minősítő bizonylatot is fel tudnak mutatni.

Na de miért is szeretjük ezeket a rendkívüli olajokat? A következő blogbejegyzésünkben eláruljuk. 🙂

Fotók: Unsplash