Mozgás a szabadban

Most, hogy beköszöntött a fűszeres, gyümölcsös teák, az édesburgonya és a színes sálak időszaka, eláruljam mit szeretek még az őszben mindezen kívül? Azt, hogy keresve sem találnánk ideálisabb időt a természetben való edzésre.

Persze, a szabadban mozogni mindig jó. Na jó, talán a jégeső és a mennydörgés kivétel ezalól, de ahogy Bill Bowerman, a Nike egyik alapítója, és egyben 31 olimpikon atlétikai edzője mondta: „Rossz idő nem létezik, csak gyenge akarat”.

Márpedig az őszi idő minden szempontból nekünk dolgozik: nem kell tartani sem a tikkasztó hőségtől, sem a túlzottan hideg időjárástól, a látvány viszont már önmagában is egy különleges élmény.

Edzeni bármikor, bárhol jó. Otthon, az edzőteremben, a sportpályán… De miért válaszd mégis a természet lágy ölét?

Mert egy kis kreativitással szinte mindenféle gyakorlat kivitelezhető a szabadban is. Ma már rengeteg parknak van saját ‘edzőterme’: itt lehet húzódzkodni, fekvenyomni, vagy akár lépegetni a szabad ég alatt. Gépek nélkül sem kell kétségbe esni, a saját testsúlyos edzések nagy divatnak örvendenek, hiszen egyszerűen, eszközök nélkül lehet tőlük akár fogyni, akár szálkás izmokat fejleszteni.

Mert azáltal, hogy egy folyamatosan változó, különféle akadályokkal tarkított terepen edzel, még aktívabban mozogsz. Minél nagyobb erőpróbát jelent a környezet, annál jobban dolgoztatod az izmaidat, így még több kalóriát égetsz. A környezet feltételeinek konstans módosulása hozzájárul a kötőszövetek erősödéséhez is. Még a szél is neked dolgozik, hisz az ellenállástól még az elégetett kalóriák száma is nő.

Mert a szabad levegőn edzés nemcsak tested, de lelked egészségére is rendkívüli hatással van. Skót kutatók szerint a kinti mozgás 50 százalékkal pozitívabban hat a lelkünkre, mint az edzőtermi változata. Kitisztítja gondolatainkat, feltölt, miközben csökkenti a feszültséget, a haragot és a depresszió tüneteire is jó hatással van.

Mert sokkal jobb levegőt szívsz kint, mint egy fülledt, zárt, emberekkel teli térben. A jobb levegő pedig még több energiát biztosít. Állítólag 20 perc aktív mozgás a szabadban felér egy csésze kávé frissítő erejével.

A három legfontosabb dolog, amire viszont mindenképp figyelj:

  1. Öltözz rétegesen és vigyél magaddal egy meleg pulóvert! Mozgás közben nem érzed a hideget, viszont az edzés végével szükséged lesz valami extrára, ami melegen tart, amíg hazaérsz.
  2. A bemelegítés, levezetés és nyújtás – mint minden sportnál – kihagyhatatlan része az edzésnek, és a sérülések elkerülése szempontjából is nagyon fontos.
  3. Igyál-igyál-igyál! Nyáron a meleg és az izzadás miatt hamarabb megszomjazunk, így könnyebben eszünkbe jut a víz jelentősége, ettől függetlenül a hidegebb időben is nagyon fontos, hogy folyamatosan igyál.

Egy szó, mint száz: használd ki ezt a pompás időt és irány a lehullott levelektől csodás színekbe öltözött természet! Mert edzeni bármilyen körülmények között lehet. Csak akarni kell!