Szeresd a tested ősszel is

Most, hogy egyre rövidülnek a nappalok, az időjárás pedig hidegebbre fordul, nincs mit tenni: lassacskán ideje elcsomagolni a rövidnadrágokat és a lenge kis ruhákat, mert ha szeretnénk, ha nem, megérkezett az ősz.

Én a magam részéről nagyon szeretem ezeket a hónapokat, beleértve a színeket, az illatokat, a finomságokat… és a változást, amelyet magával hoz ez az időszak. A változás jó; mindig magában hordja az új lehetőségeket. Például a megújulást. Vagy azt, hogy átértékeljük, mit is csinálunk rosszul. Vagy azt, hogy itt az ideje egy egészségesebb életmódra való áttérésnek.

De hogy az ősznél maradjak, vannak, akik csak azért szeretik a hűvösebb évszakokat, mert a hosszú farmerek és vastag pulóverek mögött jobban el tudnak rejtőzni. Ezzel a lendülettel pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról az aprócska tényről, hogy testünk elsődleges védelmi vonala még mindig a bőrünk, ami pár rétegbe bújva, immár mellékszereplőként, de ugyanolyan törődésre vágyik, mint nyári főszerepe alatt. Márpedig ott kezdődik a nagy különbség a szép és egészséges, illetve a durva, száraz, hámló bőr között, hogy az előbbivel bizony egész évben, hidegben, melegben FOLYAMATOSAN törődünk. Ebben az egyetlen változó az, hogy MIKOR és HOGYAN.

Az időjárás változásával észreveheted, hogy bizony a bőröd is elkezd máshogy viselkedni. Mint ahogy ruhatáradat is átpakolod az évszakváltáskor, ideje a fürdőszobád polcain is egy őszi nagytakarításnak.

Hogy szerintem mik a legfontosabb lépések?!

RADÍROZZ

Függetlenül attól, mennyire vigyáztál nyáron bőröd egészségére, a napsugarak káros hatása elől teljes mértékben lehetetlen elrejtőzni. A nap, az izzadás, a klóros vagy akár sós víz, a légkondicionáló mind hozzájárul ahhoz, hogy nyár végére a bőröd nagy eséllyel valamilyen segítségért kiált. A megújulást pedig nem is kezdhetnéd jobban, mint egy alapos exfoliálással. Sokan azt gondolják, hogy a radírozás, hámlasztás még jobban szárítja a bőrt, pedig ez nagy tévedés. Az elhalt hámsejtek eltávolításával a bőr felső rétegének megújulását gyorsíthatod fel, amitől bőröd tisztább, simább, ragyogóbb lesz; arról nem is beszélve, hogy így a szérumok és a hidratálók is könnyebben felszívódnak. Természetesen ezt sem kell túlzásba vinni, havonta egyszer bőven elég. Ezenkívül fontos, hogy csak az ép bőrt szabad leradírozni; a gyulladt, sebes, ekcémás, napégette bőrt tilos.

Ha egy szuper, házilag elkészíthető bőrradírt kerestek, ez az én egyik kedvencem: https://optiat.com/collections/large-coffee-scrubs/products/feel-great-mouthwatering-mandarin-coffee-scrub-220g

ŐSZIESÍTS

Változtass a nyári bőrápolási szokásaidon, kezdj el felkészülni a hidegebb, szelesebb időre. A könnyű nyári zselék és krémek helyett válassz gazdagabb, táplálóbb formulákat, mind az arcodra, mind a testedre. Ha esetleg a nyári kánikulában néha-néha ki is hagytad a hidratálást, ez az a lépés, amit mostantól nem felejthetsz ki a reggeli készülődésből. Egy nagyon jó praktika, ha közvetlenül zuhanyzás után használod ezeket a krémeket, hiszel sokkal jobban beszívódnak, mint a teljesen száraz bőrön. Én jelenleg a levendulás testápolónkat használom, mert azon kívül, hogy számomra nem létezik ennél jobb, az illata még egy picit vissza is visz a nyárba.  https://anitatoth.com/termek/sweet-lavender/

Itt az ideje elővenni a hidratáló maszkokat is, és hetente egyszer, lefekvés előtt hagyd, hogy bőröd alaposan beszívja az ápoló összetevőket.

AZ VAGY, AMIT MEGESZEL

Hangsúlyoztam már párszor, és még fogom is, mert közhely ide vagy oda, de az egészséges bőr igenis belülről kezdődik! Hiszen hiába kened magadra a legdrágább krémeket a legfinomabb összetevőkkel, ha közben érzékeny vagy például az elfogyasztott tejtermékekre, lehetetlen megúszni a kiütéseket, pattanásokat. Az életemben, és nem elhanyagolhatóan a vitiligo elleni harcomban is átütő eredménye volt az egészséges étkezésre, majd a vegán étrendre való áttérésre. Ezért is szeretnék majd a jövőben a blogon belül is még részletesebben foglalkozni a táplálkozással.

De addig is szeresd magad még egy picit jobban, törődj a bőröddel és élvezd a gyönyörű őszt!

Fotók: Unsplash

Láttad Már?

Láttad már a Best Seller szettünket, ami a különleges textúrájú Esszenciális arckrémünket is tartalmazza?