Utazás a bőrünk körül

Utazni mindenki szeret. Ki azért, mert új tájakat, új kultúrákat fedezhet fel, mások azért, hogy kitörjenek a napi rutinból. Én azért, mert az utazás mindig valami újat, valami izgalmasat hoz magával. Egy picit mind kilépünk a komfortzónánkból, hogy megnyíljon előttünk a világ és adjon valami pluszt, ami átsegít minket a szürke hétköznapokon.

Persze az út és a változás mindig magában rejt némi extra stresszfaktort, ami nemcsak a lelkünkre, de a bőrünkre is kihatással van. Márcsak ezért sem mindegy, hogyan törődünk magunkkal utazásaink során.

Repülés során – saját tapasztalatból is – a bőr máshogyan éli meg azt, amikor egy légkondicionált, zárt ’csőben’ ülünk órákon át, mint azt, amikor a megszokott környezetben éljük életünket. S hogy mi ennek az oka?

Leginkább az, hogy a levegő nedvességtartalma legtöbbször 20% alatt marad a gépen. Hogy legyen mihez viszonyítani, az ideális páratartalom a lakásban 30-50% között van. Így már érthető, hogy bőrünk miért kiált nedvességért akár már egy rövid távú repülés után is. Úgyhogy a legjobb, amit ilyenkor tehetünk érte, hogy megfelelően hidratáljuk.

Sokféle tanácsot lehet olvasni azzal kapcsolatban, milyen extra bőrápolókat vegyünk egy-egy útra, de véleményem szerint ezeknek a többsége felesleges. Eleve nem javaslom, hogy csak azért vegyél egy új arckrémet, mert mini, utazós kiszerelésben van és így könnyebb magaddal vinni. Nem tudhatod, hogy reagál a bőröd egy új termékre – nem éri meg kockáztatni csak azért, hogy több helyed maradjon így a bőröndben. A hely-kérdést máshogyan is meg lehet oldani, például úgy, hogy átteszed a kedvenc, jól bevált krémedet egy pici, erre a célra gyártott tárolóba. Szinte mindegyik kozmetikai üzletláncban be lehet szerezni ilyeneket.

S hogy mi kerül a neszesszerembe? Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de csakis az alap kozmetikumok. Nálam ezek általában a szappant, tusfürdőt, hajsampont, hajbalzsamot és a kedvenc sminkjeimet jelentik. Ha esetleg pont úgy alakul, hogy szükségem van egy kis extrára is, akkor magammal viszem még az arcradíromat. A legfontosabb, hogy a testápolónk nélkül el sem indulok, lévén, hogy jelenleg az arcomra is ezt kenem.

Hiszem, hogy ennél többre nincs is igazán szükség, de ha még tovább gazdagítanád a neszesszered, az sem gond, viszont néhány dologra azért célszerű ügyelni a pakolásnál:

  • Hidd el, nem érdemes a teljes otthoni kozmetikai arzenált magaddal vinni. Először is úgysem lesz időd arcpakolásokat feltenni, másrészt a bőröd egy-két hetet boldogan kibír a kedvenc tonikod nélkül. Megfelelő arctisztítás és hidratálás nélkül viszont már kevésbé. Ha nem tudsz az arclemosódból kis kiszerelést bepakolni, akkor szerezz be egy természetes összetevőkből álló arctisztító kendőt az útra!

Figyelj rá, mely termékeket szabad áttölteni. Rengeteg összetevőnél fontos szempont a csomagolás, nem véletlenül vannak termékek – például a mi testápolónk is – légmentes csomagolásban. Vagyis, ha azt levegő éri, veszíthet a minőségének megőrzési idejéből. Az áttöltéshez mindig egy pici, tiszta spatulát használj, és lehetőleg tárold hűtőben a krémet, így 1-2 hétig biztonsággal használhatod.

  • Ha van valami, amit mindenképp a kézi poggyászodba tegyél, az az ajakír. Nemcsak a szádnak, de a száraz bőrödnek is életmentő lehet.

A magam részéről én imádok újdonságokat felfedezni! Ez számomra nemcsak azt jelenti, hogy az adott városban megnézem a legszebb épületeket, vagy kipróbálom a legjobb vegán éttermeket, de arra is figyelek, hátha látok valami olyat, ami a bőrömnek, a testemnek, vagy akár a lelkemnek is különlegeset tud adni. Így találtam rá például a Saje aromaterápiás illatosítójára Kanadában, vagy azokra az illóolajokra, amiket azóta is előszeretettel használok – baobab vagy szezámmag olajban elkeverve, hígított formában – éjszakára a bőrömön.

https://www.saje.com/natural-oil-blends/

Ízek, illatok és alapanyagok. Ezeket mind-mind magunkkal tudjuk hozni és akkor az utazás nem kell, hogy véget érjen, amikor a repülőgép landol velünk itthon. Amit egyszer felfedeztél és magadban elraktároztál, az örökké veled marad. Ezek az apróságok pedig egy esős, borzasztó napunkat is meg tudják szépíteni.

Fedezd fel a világot, kalandra fel!

Fotók: Unsplash