Vegán élet – A gondolat megszületése

Ha megkérdezünk egy átlagembert, vajon mit is jelent szerinte a veganizmus, valószínűleg azt a választ adja, hogy egy húsmentes táplálkozást. Igen, az étrendet illetően a vegán étkezés teljesen mellőzi az állati eredetű termékeket, beleértve a tejtermékeket, a tojást és a mézet is… De aki azt gondolja, ennyi az egész, az téved.

A vegán táplálkozás egy életforma. Szól egészséges étkezésről, az állatok szeretetéről, a tudatos vásárlásról, a környezetünk, embertársaink és bolygónk tiszteletéről.  Ha csak pusztán az állatok iránti elköteleződést nézzük, a PETA számításai szerint minden vegán ember évente 200 állat életét menti meg. Van, akinek ez már önmagában 200 indok.  Ami a környezetet illeti? Bizonyítottan gazdaságosabb és környezetkímélőbb növényeket termeszteni emberi fogyasztásra, mint ugyanezekkel a növényekkel azokat az állatokat etetni, akiket később megeszünk. Kevesen tudják, de az állati takarmány előállítása során rendkívül sok üvegházhatású gáz kerül a légtérbe.

Vajon mi másért is érdemes még meggondolni a vegán életmódra való áttérést?

Például az egészségedért.

Összehasonlítva a húsevőkkel, a vegánok sokkal kevesebb telített zsírt és koleszterint fogyasztanak, többet visznek be viszont a C- és E-vitaminból, rostokból, folsavból, káliumból, magnéziumból. Ennek eredményeként általában alacsonyabb a teljes és LDL (rossz) koleszterinszintjük, a vérnyomásuk, illetve a BMI indexük, mely mind a hosszabb, egészségesebb élettel és krónikus betegségek elkerülésével hozható összefüggésbe. Több tanulmány alátámasztja a gyümölcs és zöldségfogyasztás kedvező hatását a rák kialakulásával szemben is, illetve az utóbbi évek kutatási eredményei alapján úgy tűnik, a vegán étrend  jelentős javulást hozhat a II-es típusú cukorbetegek állapotában; egyes esetekben akár visszafordíthatónak is minősíthető a betegség.

Például a szépségedért.

Egyesek szerint a veganizmus a kulcs az örök fiatalsághoz. Az biztos, hogy a növényi alapú étkezés a bőrt ragyogóvá teszi. A víztartalomban magas zöldségek, gyümölcsök segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát, a rengeteg vitamin és ásványi anyag – például a telítetlen zsírsavak az avokádóban, vagy az omega-3 zsírsavak a magvakban – látványosan megszépítik bőrünket, körmeinket, hajunkat.

Természetesen a hiánybetegségek elkerülése végett – amelyek egyébként bármely helytelenül kialakított életmódban előfordulhatnak –, fontos a gondosan megtervezett, felépített étrend.

Ha mindezek mellet úgy érzed, nincs időd, kedved, lehetőséged elmélyedni a vegán étkezés részleteiben, vagy egyszerűen csak túlságosan szereted a húst, semmi gond! A vegetáriánus lét egészségre gyakorolt pozitív hatásait kiélvezheted úgy is, ha nem akarsz teljesen elköteleződni. A mediterrán térségben a legmagasabb a lakosság átlagéletkora, közben pedig a szív- és érrendszeri problémák és daganatos betegségek száma viszonylag alacsony. Még a WHO szerint is mindez a húsban alacsonyabb, de friss zöldségekben, gyümölcsökben, valamint növényi olajokban és halakban gazdag étkezésre vezethető vissza.

Elgondolkodtató, ugye?

Fotó: Sonya Elizabeth Photography, Unsplash

Forrás:

http://www.ilovevegan.com

https://www.vegansociety.com